Ceviz Ağacı Meyve Vermiyor

Ceviz ağacı meyve vermiyor, ceviz ağacı neden ceviz vermez, meyve vermeyen ceviz ağacına  ne  yapmalı, ne yapılır,  ceviz ağacı kaç yaşında  meyve vermeye  başlar, erkek ceviz ağacı meyve verir mi.  Tüm bu sorular  bahçenizdeki ceviz ağacınız  ceviz  vermiyorsa, meyve vermiyorsa  içinden geçirdiğiniz sorular  olup sizlere detaylı şekilde bilgi vereceğiz. Eğer ceviz ağacınız  meyve vermiyorsa  neden ceviz  vermediğini aşağıdaki bilgiler  ışığında  kendiniz tespit edebilirsiniz ve  ceviz ağacının meyve  vermesi için ne  yapmalı, neler gerekli, neyi eksik yapıyorsunuz öğrenebilirsiniz.  Sırayla  soruları sormaya  başlayalım

Ceviz Ağacı Kaç Yaşında Meyve Verir

Ceviz ağacı kaç yaşında  meyve verir, kaç senede ceviz verir, bodur ceviz, chandler ceviz  kaç yılda  meyve  verir. Bu sorunun  cevabı   neden önemlidir. Ceviz  ağacı çeşit özelliğine göre  halen boyu kısa  ise, küçük ise, genç ise yani diyebiliriz ki henüz ceviz ağacı küçük ve  ceviz  vermeyebilir yada  az ceviz  verebilir gibi düşünceler aklımıza gelebilir.  Gelelim yaş konusuna yabancı ceviz çeşitleri Chandler cevizi, fernor cevizi, pedro cevizi vb. diğer  bodur ceviz  çeşitleri  ilk toprağa  diktiğiniz yıl dahil ceviz verebilir, vermelidir, ama  yerli çeşit  yalova cevizi, kaman cevizi, Bilecik ceviz, sapanca cevizi  vb.  ceviz ağaçları ise  geç meyve,  ceviz verir. Mesela  en erken 7  yaş diyebiliriz. Kaldı ki 10-11  yaşlarına bile gelindiğinde  hale ceviz  tutumu çok düşük olan ceviz ağaçları olabilir. Burada   şuna  dikkat etmek gerekir, eğer ceviz ağacının üzerinde  geçen yıldan incelediğinizde  meyve  gözü var mı yok mu. Yani ceviz ağacı göz söküyor mu sökmüyor mu ? Eğer cevizde gelecek yıl için meyve gözü oluşmamışsa  o ceviz ağacı gelecek yıl ceviz vermez. Bu durumda  ilk soracağımız  şey ceviz  ağaçlarının yaşıdır. En başta da söylediğimiz gibi ceviz ağaçlarının çeşitlerine  göre  küçük yaş da ceviz gözü sökende olabilir, sökmeyende  olabilir.  Ceviz ağacı üzerinde  meyve  gözü varsa  gelecek yıl meyve   verir, vermelidir diyebiliriz ama  bunun için  yine yüzde yüz kesin ceviz  verecek diyemeyiz. Bu konuyu ayrıca  işleyeceğiz.  Diğer  yandan yerli çeşit  ceviz ağaçları yabancı çeşitlere göre daha  iridir, bu yüzden yabancı çeşit ceviz ağaçlarına bodur ceviz de denilmektedir. Bodur ceviz denilince örneğin bodur elma  büyüklüğünde  bir ağaç düşülse de klasik ceviz ağaçlarının örneğin yetişkin bir Bilecek ceviz ağacının devasa büyüklüğü düşünüldüğünde chandler ceviz ağacına, fernor ceviz ağacına bodur ceviz denmesi orantı olarak son derece  normaldir.  

     Sonuca  gelecek olursak yerli cevizlerin yaşı bahsettiğimiz yaşlardan büyük ve  üzerinde  göz  yok ise yani ceviz ağacı meyve vermiyorsa ona  kısır diyebiliriz yada yeterli şekilde  bakım ve gübreleme  yapılmıyor da  diyebiliriz. Bu yüzden daha  doğru bakım ve gübreleme yapmaya  başlayıp bir kaç yıl içinde  yine verim alınamıyorsa ceviz ağacının   kısır  olduğuna  kanaat getirip  verimli bir ceviz   kalemi bulunup gerek kendi çeşidine gerekse  başka  çeşit bir cevize   aşı yapılması tavsiye edilir. Yabancı çeşitler içinde üzerinde yine  yeterli göz oluşmuyorsa  aynı şeyler  bu çeşitler içinde  geçerlidir. Öncelikle  doğru gübreleme ve  bakım   yapılmalı ve  sonrasında ceviz meyve gözü sökmüyorsa ceviz ağacına   aşılama  yapılmalıdır. Gübreleme konusunda Ceviz TV sitemizdeki gübreleme  sayfasını incelemenizi tavsiye ederiz. 

Ceviz Ağacında Meyve Gözü Var, Yine Ceviz Vermiyor

Ceviz ağacında yeterli meyve  gözü var mı, yok mu ? Ceviz ağacı  üzerinde  yeterli ceviz gözleri, meyve gözü var  ancak ceviz tutumu yine  olmuyorsa, yine ceviz vermiyorsa ne  yapmalı. Burada  iki durum vardır. 1. durum dölleyici olmadığı için yada  yeterli döllenme  olamadığı için meyve  tutumu olmuyordur. Zaten bu dönemde ağaçların yanındaysanız  dökülen tanelerin içine  baktığınızda  döllenme  olmadığı için döküldüğünü anlayabilirsiniz. Ancak şunu da  belirtmek gerekir ki yeterli sayıda dölleyici ağaç olsa da  ağaçların genel sağlığı iyi değilse  yine döllenmeden dökülme sorunları yaşanabilir. Yine  burada  doğru bakım ve gübreleme  önem kazanmaktadır. 2. Durum  ise   bahçede yeterli sayıda  dölleyici - tozlayıcı  ceviz  var ama  yine de ceviz  tutumu olmuyorsa  bu durumda  iklim şartları dolayısıyla tutmuş ceviz tanelerinin döküldüğünü söyleyebiliriz. Burada  yine  dökülen minik ceviz tanelerine  bakıldığında  döllenmiş ve  dökülmüş olduğunu görebilirsiniz.  Aynı şekilde  burada etkin bir gübreleme ve  bakım ile  döllenmiş cevizlerin daha zor dökülmesi için tedbirleriniz alabilirsiniz. Yine  bu konu ile  ilgili olması sebebiyle en çok sorulan bir soru da, erkek ceviz ağacı meyve verir mi ? 

  Erkek ceviz ağacı ceviz  verir mi ? 

Erkek ceviz  ağacı ceviz verir mi, tozlayıcı ceviz   ağacı meyve verir mi, Evet erkek ceviz ağacı ceviz verir, meyve verir. Madem erkek ceviz,  ceviz veriyor tüm bahçeyi neden erkek ceviz  ile  doldurmuyoruz gibi bir soru gelebilir. Erkek cevizlerin meyve  kalitesi ticari olarak piyasada  pek tutulmadığı için meyve  kalitesi daha  kötü olduğu için ve  erkek cevizlerin bir bahçede  gereğinden fazla  olması da  yine  döllenme  sorunları yaratacağı için  % 10 oranında  erkek ceviz çeşitlerinden dikilmesi en uygun durumdur. Bir ceviz  bahçesinde de  2 çeşitten daha  fazla  erkek çeşit  yine döllenme sorunları yaratabilmektedir. Bu yüzden  itinali şekilde  seçilmiş bölgeye  uygun, ceviz  bahçesine  uygun kademeli olarak tozlama sağlayacak şekilde 2  çeşit  dölleyici, tozlayıcı ceviz seçimi tavsiye edilir. 

      Yani sonuç olarak ceviz ağacı neden ceviz vermez, ağacım neden meyve vermiyor diyorsak yukarıda  süreçleri gözlemlemeniz gerekiyor ki danıştığınız sorduğunuz  kişiler uzmanlar size doğru cevabı verebilsin. Ancak buradaki yazılanları uygulama  bilgisine sahip olmadığınız zamanda  doğru karar veremeyebilirsiniz. Bu durumda  bu konuda  tecrübeli kurum ve  kuruluşlara danışmanızı tavsiye ederiz. Aşağıdaki iletişim formundan da detaylı şekilde durumu belirtir şekilde  yazabilirsiniz. 

TikTokInstagramYouTubeFacebook